Schilderijen

Bekijk hieronder ons restauratiewerk

Conservering en restauratie van schilderijen

Kleine ongelukken (bijvoorbeeld door vallen of stoten) kunnen vervormingen, gaten, deuken of scheuren in het doek veroorzaken en daarmee de picturale laag (verflaag) beschadigen (paard, vaas).   

Schilderijen kunnen ook beschadigingen hebben die veroorzaakt zijn door warmte, afkomstig van openhaarden, lampen, kaarsen of bijvoorbeeld een brand (baard portret, koningin). Het vernis of de verflaag kan een donkerdere kleur hebben gekregen, het schilderij (op hout of doek) kan (gedeeltelijk) verbrand zijn of de verf kan afbladderen. 

Het loslaten van de grondlaag, de verflaag en/of de vernislaag wordt vooral veroorzaakt door het krimpen en uitzetten van het hout of het doek. Door dit krimpen en uitzetten kan de oude, niet meer zo flexibele verflaag en/of grondlaag losraken of afbreken. In het ergste geval kan desintegratie van de verschillende lagen (grondlaag, verflaag en vernislaag) dus leiden tot het verlies van stukjes origineel materiaal waarmee de totaliteit van het werk wordt aangetast.

De zichtbare kleine barstjes of scheurtjes in de verf- of vernislaag heet craquelé of craquelure. Craquelure heeft veel verschillende oorzaken. Craquelure wordt niet alleen veroorzaakt door de ouderdom van het schilderij en het werken van het paneel of doek (sterke wisselingen in temperatuur en/of vochtigheid verergeren dit proces), maar bijvoorbeeld ook door een schok of stoot, en zelfs door het gebruik van een verkeerde techniek door de kunstenaar zelf. Craquelure gaat vooraf aan desintegratie en verlies van origineel materiaal.

Ook uw schilderij laten restaureren?

Behandelingen:

  • Het stabiliseren en versterken van de ondergrond (paneel of canvas). Dit is het belangrijkste onderdeel van het conserverings- en restauratieproces.
  • Het hechten en vullen van gaten, scheuren of andere openingen, het vlakken van vervormingen, het bedoeken (toevoegen van nieuw doek achter het oude doek), maar alleen indien dit echt noodzakelijk is .
  • Het stabiliseren en fixeren van de pictorale laag (verflaag) en/of de grondlagen (op paneel of canvas). Een filler aanbrengen in de scheurtjes in de verflaag met de geschikte textuur.
  • Het verwijderen van rookaanslag en vuil of het verwijderen van oude vernis. Deze behandeling geeft het schilderij weer haar oorspronkelijke, ‘nieuwe’, kleuren. Voorafgaand aan deze behandeling worden altijd meerdere tests uitgevoerd om te kijken of de verfpigmenten voldoende bestand zijn tegen de reinigingsmiddelen (foto’s van de tests). Vervolgens wordt bepaald welke middelen het beste gebruikt kunnen worden.
  • Het retoucheren van krassen en lacunes vergroot het kijkplezier van het kunstwerk. Retouches zijn onzichtbaar en beperken zich tot de storende plek(ken). Hiervoor wordt met opzet een andere techniek gebruikt dan de kunstenaar heeft gebruikt en beperken de retouches zich altijd tot de schade. De retouches worden nooit op de intacte, originele verflaag aangebracht.
  • Het aanbrengen van een nieuwe, beschermende vernislaag met een kleurintensiteit die past bij de picturale laag (verflaag). Dit om schade en verval door externe factoren (UV-straling, zuurstof en vocht) tegen te gaan of te voorkomen.

Ook uw schilderij laten restaureren?

Neem vrijblijvend contact met ons op

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Restauratie Studio

Heeft u vragen over onze diensten of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 06 521 442 86 of vul het contactformulier hiernaast in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Torenstraat 25 B
5151 JJ Drunen

 Tel: 0652144286
 E-mail: madalenaklerks@restauratiestudio.nl

Openingstijden
Maandag & zaterdag: open op afspraak.
Dinsdag tot Vrijdag : 9:00 - 17:00.

Omdat we soms naar de plaats moeten gaan waar het kunstwerk zicht bevindt, kan het voorkomen dat de studio binnen de aangegeven openingstijden toch gesloten is. Om ongemak te voorkomen is het altijd beter om een afspraak te maken.